Hogyan végezhető el a fogfehérítés házilag: Hatékony módszerek otthonra:

Az egészséges, fehér mosoly mindig jó benyomást kelt, és önbizalmat ad. Azonban a kávé, tea, dohányzás vagy más színezőanyagok fogyasztása, valamint az életkor előrehaladtával a fogak természetes fehér színe fokozatosan elhalványulhat. Vannak azonban olyan ételek és italok is, melyek kis vagy nagy mértékben színezhetik a fogakat. Korábbi cikkünkbe összefoglaltuk azt a top 5 étel/italt, melyekre leginkább érvényesek ezek a tulajdonságok. Ha szeretnéd visszaszerezni fogaid ragyogó, fehér színét, nem feltétlenül kell a fogorvoshoz menned. Számos hatékony módszer létezik, amelyekkel otthon is elvégezheted a fogfehérítést. Ebben a cikkben bemutatunk néhányat ezek közül. Felhívjuk a figyelmet, hogy vannak olyan módszerek is, melyek nem ajánlatosak vagy csak fokozott óvatossággal használatosak.

 1. Fogfehérítő paszta és szájvíz: A fogorvosi rendelőkben használt fogfehérítő pasztákat és szájvizeket már otthoni használatra is kaphatók. Ezekben a termékekben található fehérítő anyagok segítenek eltávolítani a felszíni elszíneződéseket. Fontos azonban, hogy válassz olyan termékeket, amelyek biztonságosak a fogzománcra, és használat előtt olvasd el a használati utasítást.

 2. Házi fogfehérítő módszerekOtthon is elkészíthetsz hatékony fogfehérítő keverékeket, amelyekhez alapanyagokat találhatsz a konyhádban is.

  Szódabikarbóna és a hidrogén-peroxid: A szódabikarbóna keveréke hatékony lehet a felszíni elszíneződések eltávolításában valamilyen szinten, komoly látványos eredményeket azonban nem lehet vele elérni. Azonban ezeket a keverékeket NEM ajánlott használni, mert károsíthatja a fogzománcot, így nem is ajánljuk!

  Só és citromlé: Sajnos még mindig sokan kísérleteznek a só és citromlé keverékével fogmosásra, noha ismert tény, hogy ez károsítja a fogakat. Lehet ugyan, hogy néhány árnyalattal fehérebbek lesznek tőle a fogak, de a magas savtartalom miatt a fogzománc felpuhul és elvékonyodik. Hosszú távon ez pont az ellenkező hatást eredményezi. Idővel lassan egyre láthatóbbá válik a sárgás dentinréteg, ami növeli a fogszuvasodás és a fogérzékenység kockázatát, és a színes ételek és italok is könnyebben fogják elszínezni a fogakat.

  Almaecet: Az otthoni fogfehérítésben gyakran használnak almaecetet. Sajnos ez a módszer ugyanazt a problémát okozza, mint a citromlével végzett fogmosás. Az almaecetben található savak felpuhítják és elvékonyítják a fogzománcot, ami hosszú távon éppen az ellenkező hatást váltja ki. Idővel láthatóvá válik a sárgás színű dentinréteg, nő a fogszuvasodás és a fogérzékenység kockázata, és a színes ételek és italok is könnyebben elszínezik a fogakat.

 3. Fogfehérítő készletek: A fogfehérítő készletek kényelmes és hatékony módszereket kínálnak a fogak fehérítésére. Ezeknek a termékeknek a használata rendkívül egyszerű és biztonságos (melyek a megengedett 0,1%-nál több hidrogén-peroxidot nem tartalmaznak vagy egyáltalán nem tartalmaznak). A termék használata előtt egy alapos fogmosást kell végezni, majd ezt követően a szájtálcát megtölteni géllel. Helyezze be a szájtálcát a LED-es készülékkel, aktiválja és (általában) 10-20 perc múlva kiöblítheti és kész is! Az eredmények néhány használat után már láthatóak, és a kezelés időtartamától függően hosszabb távú hatást is elérhetsz vele.

 4. Aktív szén használata: Az aktív szén ismert természetes fehérítő hatásáról. Kapható különféle formákban, például por vagy tabletta formájában. A fogkefére szórva vagy fogmosás közben a paszttal összekeverve segít eltávolítani a felszíni elszíneződéseket. Azonban óvatosan használd, és ne alkalmazd túl gyakran, mert hosszú távon károsíthatja a fogzománcot!

 5. Megfelelő szájhigiénia: A megfelelő szájhigiéniai rutin szintén segíthet a fogfehérítésben. Rendszeres és alapos fogmosás, fogköz tisztítása, valamint fogmosás utáni szájvíz használata javíthatja a fogak általános állapotát és csökkentheti az elszíneződéseket. Főleg bizonyos ételeknél italoknál fokozottan ajánlott öblögetni vagy akár fogat is mosni!

 6. Fogfehérítő tollak vagy applikátorok: Könnyen használható fogfehérítő tollak vagy applikátorok is elérhetők a piacon. Ezeket a tollakat vagy applikátorokat a fogak felületére kell felvinni. A fogfehérítő tollak kényelmesek és praktikusak, és lehetővé teszik, hogy célszerűen és pontosan alkalmazd a fogfehérítő gélt.

 7. Rágók és fogfehérítő csíkok: Vannak olyan fogfehérítő rágók és csíkok, amelyeket egyszerűen használhatsz a mindennapi rutinodban. Ezeket általában egy bizonyos ideig kell rágcsálnod vagy a fogakra kell helyezned, és tartalmaznak olyan anyagokat, mint a hidrogén-peroxid vagy a karbamid-peroxid, amelyek segítenek eltávolítani a fogak elszíneződéseit. Ezek a termékek kényelmesek és könnyen alkalmazhatók, és akár a mindennapi tevékenységeid során is használhatod őket.

Fontos megjegyezni, hogy a házi fogfehérítő módszerek hatékonysága és eredményei személyenként változhatnak, és nem minden módszer alkalmas mindenki számára. Ha bármilyen kérdésed vagy aggályod van, érdemes konzultálni egy fogorvossal.

Összességében az otthoni fogfehérítés különféle módszerei közül választhatsz attól függően, hogy milyen eredményeket szeretnél elérni és mennyi időt és erőfeszítést szeretnél befektetni. Azonban fontos, hogy mindig tartsd szem előtt a fogzománcod egészségét, és ne alkalmazz túlzottan agresszív vagy túl gyakori fogfehérítő módszereket, hogy elkerüld a lehetséges káros hatásokat. Fogfehérítő termékeink segítségével elkerülheted a veszélyeket és ragyogóan mosolyoghatsz biztonságosan!

Olvass tovább:

A tökéletesen fehér mosoly mindig is vonzóvá tette az embereket, és a fogfehérítés egyre népszerűbb megoldás az…

Egy ragyogó fehér mosoly mindig vonzó és önbizalmat sugárzó hatást kelt. Azonban számos tényező, mint például a kávé…

„Párommal megvásároltuk a páros fogfehérítő készletüket és nem gondoltuk volna, hogy valóban ilyen hatásos! 😁 Rendelni fogok a testvéremnek…